Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Čínska kuchyňa

7. 4. 2011

Obrázok RYŽA NA ČÍNSKY SPôSOB

Prísady:

1 hrnček ryže

1. Na jeden hrnček ryže potrebujeme necelé 2 hrnčeky vody. Dobre prebratú, prepratú a odkvapkanú ryžu dáme do väčšieho hrnca, zalejeme studenou vodou, privedieme do bodu varu, prikryjeme a dusíme na miernom ohni približne 20 minút.

POZOR: Počas prípravy ryžu neochucujeme ani korením, ani bylinkami a nesolíme. Ryža má ostať biela a prijať chuť pokrmu, ku ktorému sa podáva.

Jarné rolky

Prísady (4 osoby):

cesto

250 g múky

2 vajcia

½ vody

Soľ

plnka

250 g chudej bravčoviny

150 g kreviet z konzervy

1 cibuľa

1 menší zeler

250 g sójových klíčkov

2 PL sójovej omáčky

1 PL kryštálového cukru

Soľ

olej na vyprážanie

1. Z uvedených prísad pripravíme cesto ako na palacinky a necháme 15 minút odležať. Zeler a očistenú cibuľu posekáme nadrobno a pražíme na malom množstve oleja asi 1 minútu. Pridáme sójové klíčky, zeler cibuľu. Pražíme za stáleho miešania ďalšie 3 minúty. Zmiešame s cukrom, sójovou omáčkou, posolíme a napokon ešte raz dôkladne premiešame.

2. Z pripraveného cesta upražíme tenké placky. Na každú naložíme trochu plnky, okraje preložíme do stredu a zvinieme. Konce placiek zalepíme riedkym cestom z múky a vody.

3. Krokety opatrne poukladáme na panvicu s rozohriatym olejom. Vyprážame dozlatista. Z hotových jarných roliek necháme odkvapkať prebytočný tuk.

Kura s ananásom

Prísady (6 osôb):

1 kg kuracieho mäsa

2 cibule

3 plátky zeleru

4 kolieska ananásu

1 PL vodky

2 PL medu

3 PL sójovej omáčky

2 PL vody

soľ

mleté čierne korenie

3 PL oleja na vyprážanie

1. Kuracie prsia umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a pokrájame na kolieska. Zeler očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky.

2. Kuracie mäso vložíme do väčšej nádoby, zalejeme 1 litrom vody. Pridáme cibuľu, pokrájaný zeler, soľ, mleté čierne korenie. Necháme zovrieť a varíme 40 minút na miernom ohni pod pokrývkou.

3. Kura vyberieme, zbavíme kože a nakrájame na malé kúsky. Necháme zovrieť 200 ml kuracieho vývaru.

4. Kúsky kuraťa opražíme na oleji. Pridáme sójovú omáčku a med. Po 20 sekundách pridáme vodku a vývar z kuraťa. Miešame, kým zmes nezovrie. Potom pridáme kúsky ananásu, opäť necháme zovrieť a varíme ešte 2 minúty.

Kung-pao

Prísady (4 osoby):

 600 g bravčového karé

1 PL solamylu

1 žĺtok

3 PL sójovej omáčky

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 menšia feferónka

½ ČL zázvoru

1 dl vína

soľ

cukor

oriešky (arašidy)

1. Mäso nakrájame na rezance a premiešame ich so slamylom. Pridáme žĺtok a sójovú omáčku. Dôkladne premiešame a necháme odležať v chladničke.

2. Potom mäso opražíme na horúcom oleji a vyberieme na tanier. Do panvice pridáme cibuľu, roztretý cesnak a pokrájanú feferónku. Pridáme opražené mäso, zázvor a podlejeme vínom. Jedlo na záver ochutíme troškou soli, cukru a primiešame solamyl, sójovú omáčku a oriešky. Podávame s ryžou alebo opekanými cestovinami.

 

Poznámka: Recepty sa prevzali zo ženského časopisu Nový čas pre ženy.

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.