Čínska kuchyňa
RYŽA NA ČÍNSKY SPôSOB
Prísady:
1 hrnček ryže
1. Na jeden hrnček ryže potrebujeme necelé 2 hrnčeky vody. Dobre prebratú, prepratú a odkvapkanú ryžu dáme do väčšieho hrnca, zalejeme studenou vodou, privedieme do bodu varu, prikryjeme a dusíme na miernom ohni približne 20 minút.
POZOR: Počas prípravy ryžu neochucujeme ani korením, ani bylinkami a nesolíme. Ryža má ostať biela a prijať chuť pokrmu, ku ktorému sa podáva.
Jarné rolky
Prísady (4 osoby):
cesto
250 g múky
2 vajcia
½ vody
Soľ
plnka
250 g chudej bravčoviny
150 g kreviet z konzervy
1 cibuľa
1 menší zeler
250 g sójových klíčkov
2 PL sójovej omáčky
1 PL kryštálového cukru
Soľ
olej na vyprážanie
1. Z uvedených prísad pripravíme cesto ako na palacinky a necháme 15 minút odležať. Zeler a očistenú cibuľu posekáme nadrobno a pražíme na malom množstve oleja asi 1 minútu. Pridáme sójové klíčky, zeler cibuľu. Pražíme za stáleho miešania ďalšie 3 minúty. Zmiešame s cukrom, sójovou omáčkou, posolíme a napokon ešte raz dôkladne premiešame.
2. Z pripraveného cesta upražíme tenké placky. Na každú naložíme trochu plnky, okraje preložíme do stredu a zvinieme. Konce placiek zalepíme riedkym cestom z múky a vody.
3. Krokety opatrne poukladáme na panvicu s rozohriatym olejom. Vyprážame dozlatista. Z hotových jarných roliek necháme odkvapkať prebytočný tuk.
Kura s ananásom
Prísady (6 osôb):
1 kg kuracieho mäsa
2 cibule
3 plátky zeleru
4 kolieska ananásu
1 PL vodky
2 PL medu
3 PL sójovej omáčky
2 PL vody
soľ
mleté čierne korenie
3 PL oleja na vyprážanie
1. Kuracie prsia umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a pokrájame na kolieska. Zeler očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky.
2. Kuracie mäso vložíme do väčšej nádoby, zalejeme 1 litrom vody. Pridáme cibuľu, pokrájaný zeler, soľ, mleté čierne korenie. Necháme zovrieť a varíme 40 minút na miernom ohni pod pokrývkou.
3. Kura vyberieme, zbavíme kože a nakrájame na malé kúsky. Necháme zovrieť 200 ml kuracieho vývaru.
4. Kúsky kuraťa opražíme na oleji. Pridáme sójovú omáčku a med. Po 20 sekundách pridáme vodku a vývar z kuraťa. Miešame, kým zmes nezovrie. Potom pridáme kúsky ananásu, opäť necháme zovrieť a varíme ešte 2 minúty.
Kung-pao
Prísady (4 osoby):
600 g bravčového karé
1 PL solamylu
1 žĺtok
3 PL sójovej omáčky
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 menšia feferónka
½ ČL zázvoru
1 dl vína
soľ
cukor
oriešky (arašidy)
1. Mäso nakrájame na rezance a premiešame ich so slamylom. Pridáme žĺtok a sójovú omáčku. Dôkladne premiešame a necháme odležať v chladničke.
2. Potom mäso opražíme na horúcom oleji a vyberieme na tanier. Do panvice pridáme cibuľu, roztretý cesnak a pokrájanú feferónku. Pridáme opražené mäso, zázvor a podlejeme vínom. Jedlo na záver ochutíme troškou soli, cukru a primiešame solamyl, sójovú omáčku a oriešky. Podávame s ryžou alebo opekanými cestovinami.
Poznámka: Recepty sa prevzali zo ženského časopisu Nový čas pre ženy.